Onderhoud van tapijten

Onderhoud van tapijten

Het dagelijks onderhouden van je tapijt is niet lastig, je kunt makkelijk je tapijt schoonmaken met de stofzuiger. Het is wel vervelend wanneer er zich vlekken of beschadigingen beginnen op te treden op het tapijt.

Mogelijkheden om je tapijt mee schoon te maken
Voor dagelijks onderhoud kun je het beste je tapijt regelmatig stofzuigen, probeer een keer in de twee dagen je tapijt schoon te maken. Je kunt ook gebruik maken van een tapijtreiniger, dit is een soort van shampoo voor je tapijt. Als optie drie kun je gebruik maken van een droogshampoo, ook wel zuiveringszout genoemd. Dit product is milieubewust en ook nog eens goedkoop. Je strooit wat zout over je tapijt en laat het voor een kwartier liggen, vervolgens zuig je het op. Het zuiveringszout verwijderd ongedierte en vieze geurtjes. Wanneer je een tafel op een tapijt zet, kan het gebeuren dat er zich platte delen ontstaan op de plek waar je de tafelpoot staat. Je kunt hiervoor een ijsblokje gebruiken, door het vocht kan je het plekje opnieuw recht trekken. Je kunt ook makkelijk je tapijt matten buiten uitkloppen, dit is vaak handig om alle stof eruit te halen.

Behandel je vlekken snel
De meeste tapijten zijn behandeld met een vuilafstotende laag, hierdoor zijn de meeste vlekken relatief makkelijk te behandelen als je er maar snel bij bent. Vaak is het zo dat hoe langer je wacht, hoe dieper het vuil in de vezel trekt. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de vlek uiteindelijk permanent wordt. Wanneer je een vlek hebt gemaakt op je tapijt, probeer dan eerst zoveel mogelijk overtollige vloeistof met een keukenpapier op te deppen. Het is heel belangrijk om niet te wrijven! Door te wrijven kan je de vezel vervormen en beschadigen. Vaak is dit het geval bij wollen of zijden tapijten. Daarna kun je het beste de vlek behandelen met een vlekverwijderaar.

Laat je tapijt professioneel reinigen
Wanneer je een professional inhuurt voor het reinigen van je tapijt, verleng je de levensduur van je tapijt. Het verwijderen van opgehoopte vuil en puin kan er voor zorgen dat je vele jaren van je tapijt kan genieten. Zo is het dat stof en vuil zich eerder hecht aan tapijt wat al vuil is dan aan een schoon tapijt. Ook kunnen vlekken die dieper in het tapijt zitten worden verwijderd, met stofzuigen wordt vaak alleen de oppervlakte schoon gemaakt. Een voorbeeld van hardnekkige vlekken zijn: koffievlekken, modder, aarde, inkt en rode wijn vlekken. Deze vlekken zijn vaak lastig om eruit te halen, daarom kan het beste ze laten verwijderen door een professional.

Laat het vuil buiten
Om je tapijt lang mee te laten gaan is het slim om niet met vieze schoenen over het tapijt heen te lopen. Door je schoenen bij de ingang uit te doen, voorkom je dat het vuil van buiten wat onder je schoenen zit door het hele huis wordt verspreid. Ook slijt je tapijt minder snel wanneer je er niet met schoenen overheen loopt. Door met sokken, sloffen of blote voeten over je tapijt te lopen, heeft het tapijt veel minder te verduren.
Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken om het bezoek en winkelen persoonlijker en gemakkelijker te maken. Wij gebruiken functionele en analytische cookies om jou een optimale gebruikerservaring te bieden.
You have successfully subscribed!
This email has been registered
ico-collapse
0
ic-cross-line-top
Top
ic-expand
ic-cross-line-top